Wat is nanocoating

Nanotechnologie is de techniek die zich bezig houdt met onderzoek, ontwikkeling en toepasbaarheid van coating in de grootte van nanometers (nm).

“Nano” is een meet eenheid, zoals kilometer, meter of centimeter. Een nanometer is een miljardste deel van een meter (10-9). Dit is de grootte die net boven die van atomen ligt. De verhouding tussen één nanometer (nm) en één meter, verhoudt zich als een voetbal ten opzichte van de wereldbol. Door de toepasbaarheid van nanotechnologie is het mogelijk om een coatinglaag zo dun te maken, dat deze zonder instrumenten bijna niet zichtbaar is.

Nanocoating dient als middel voor oppervlakte bescherming. Een werkzame stof die deze bescherming biedt is siliciumdioxide SiO2. Ditzelfde siliciumdioxide is een basisgrondstof voor de productie van glas. Nanocoating heeft daardoor vergelijkbare eigenschappen met glas. Het vormt een een hard pantser op het oppervlakte, is bestand tegen groot scala aan chemicaliën en is extreem sterk. Eenmaal aangebracht zal nanocoating een goede bescherming bieden en door een sterk water- en vuil afstotende werking (hydrofoob) biedt het een goede bescherming tegen corrosie. Daarnaast bevatten een aantal coatings (Easy Clean Coating) titaandioxide TiO2, welke helpen beschermen tegen de schadelijk gevolgen van uv-straling.

Let wel dat, afhankelijk van het oppervlak, er verschillende samenstellingen van nanocoatings zijn (zie categorie doelgroepen).

Het aanbrengen van een nanocoating vergt veel kennis van zaken. De nanocoating gaat een verbinding aan met de ondergrond. Mits goed voorbehandeld zal deze verbinding onlosmakelijk zijn en is de coating na uitharding uitsluitend nog mechanisch te verwijderen. Het aanbrengen van een nanocoating is specialistisch werk, welke bij de applicateurs van Nano Clean Coating in vertrouwde handen is.